Water is gezond

Te weinig water drinken is ongezond. Vooral veel scholieren blijken nogal eens te vergeten de aanbevolen 1,5 liter water per dag tot zich te nemen. Zonder dat scholieren het door hebben zorgt dat gebrek aan voldoende water voor een aantal grote problemen: overgewicht, een slecht concentratievermogen en tandbederf. Nederlandse gezondheidsorganisaties als het NIGZ en Het Voedingscentrum onderschrijven deze problematiek.

Overgewicht, concentratieverlies en tandbederf
Op dit moment is 13 % van de jongens en 14 % van de meisjes onder de 18 jaar te zwaar. Ze drinken teveel frisdrank, vruchtensappen en zuiveldrankjes. Het drinken van gewoon water lijkt steeds meer op de achtergrond te raken, terwijl dit nu juist een bijdrage kan leveren in de strijd tegen overgewicht. Te weinig water drinken veroorzaakt bovendien hoofdpijn, vermoeidheid of geïrriteerdheid en daarmee concentratieverlies, ook in de klas. Recentelijk is ook aangetoond dat het drinken van dranken met een hoge zuurgraad, zoals frisdranken en vruchtensappen (ook de suikervrije), tanderosie veroorzaken. Bovendien veroorzaken zoete dranken snel cariës.

TENQ draagt met een op jongeren gerichte aanpak - zonder betuttelend of bevoogdend te zijn - bij aan het oplossen van bovengenoemde gezondheidsproblemen. Gewoon, zuiver kraanwater uit de TENQ's bevat geen suikers, vet of calorieën en is daarom een sterk alternatief voor frisdrank of andere sappen.

NIGZ
Het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) ondersteunt de doelen die TENQ nastreeft volledig. Dit instituut stimuleert mensen om een gezond leven te leiden en ontwikkelt landelijke initiatieven om dat te realiseren.

Toolkit Overgewicht
TENQ is bovendien opgenomen in de ‘Toolkit Overgewicht’, die is uitgebracht door het NIGZ in samenwerking met het Voedingscentrum en het Nationaal Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). De Toolkit levert een bijdrage aan het concept van De Gezonde School. In de Toolkit worden projecten en initiatieven opgenomen, die een structurele bijdrage leveren aan de gezondheid van scholieren.

 
Een ogenblik geduld... de informatie wordt binnengehaald.